Ontdek hoe je de ruzies in je relatie stopt

Ruzie oplossen relatie

Ruzie wordt het vaakst genoemd als grootste probleem in relaties. Met alle gevolgen van dien, zoals een gebrek aan intimiteit, verbinding en plezier. En niet te vergeten de negatieve invloed op het hele gezin. Daarbij is ruzie oplossen vaak ook heel moeilijk en hebben we dit vroeger helemaal niet geleerd.

Is ruzie ook een probleem in jouw relatie? Als je niets doet, wordt het steeds erger. Uiteindelijk zo erg dat jullie steeds verder uit elkaar groeien. De verwijten, irritaties en boosheid zijn destructief. Graag helpen we je op weg om de ruzies in je relatie op te lossen. 

Hiervoor is het belangrijk dat je inzicht krijgt in:

  • Hoe ruzies ontstaan
  • Wat er gebeurt tijdens een ruzie
  • Hoe je ruzies oplost (+gratis download)

Hoe ruzies ontstaan

Wat een ruzie onderscheidt van een meningsverschil of discussie, is dat bij een ruzie oude pijn wordt aangeraakt. Oude pijn die vaak al is opgelopen in de kindertijd, soms in eerdere relaties. Als het ware wordt er een oude wond opengerukt en dit doet pijn. Eigenlijk voel je weer de pijn die je destijds ook voelde. Doordat de pijn zo heftig is, wordt er een overlevingsmechanisme geactiveerd. Je gaat vechten, vluchten of bevriezen. Hierdoor verbreekt de verbinding tussen jullie en neemt een overlevingspatroon de boel over. 

De sleutel hier is voelen. Op het moment dat je geraakt wordt, in verbinding blijven met jezelf en in je lichaam de pijn voelen die is aangeraakt. Hiermee voorkom je dat het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd, want die treedt juist in werking om de pijn niet meer te hoeven voelen. Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als dit nog nieuw voor je is. 

Het mooie hiervan is wel, dat als het je lukt om in verbinding te blijven met de pijn, je deze ook direct aan het helen bent. 

Wat hierbij kan helpen is dat je inzicht krijgt in welke wonden je in het verleden hebt opgelopen en hoe deze nu doorwerken in je relatie. Een vraag die je aan jezelf kunt stellen om dit helder te krijgen is: wat heb ik het meest gemist bij mijn vader, bij mijn moeder en bij eventuele eerdere partners? Dit geeft richting in het helder krijgen welke wonden in jouw rugzak zitten (het in beeld krijgen en helen van je wonden is ook onderdeel van een 1 daagse, mocht je hier ondersteuning bij willen).

Wat er gebeurt tijdens een ruzie

Doordat de verbinding verbreekt tijdens een ruzie, komen jullie allebei in een overlevingsstand. Hierdoor ontstaat een ruziepatroon. Waarschijnlijk herken je wel dat elke ruzie op een bepaalde manier verloopt. Dit komt doordat steeds hetzelfde overlevingspatroon wordt geactiveerd.

Er zijn heel veel verschillende overlevingspatronen, maar uiteindelijk kun je die platslaan naar een neiging tot aanvallen en een neiging tot terugtrekken. Omdat iedereen in een relatie een voorkeursneiging heeft, ontstaat er in elke relatie dus een ruziepatroon die steeds terugkomt. Het bewust worden van jullie ruziepatroon is super belangrijk, zodat jullie het patroon kunnen gaan doorbreken en in verbinding kunnen blijven als er ruzie ontstaat. 

Dit begint dus bij jezelf ontdekken welke neiging jij hebt en welke neiging je partner heeft. Valt de één aan en trekt de ander zich terug, gaan jullie allebei in de aanval of trekken jullie je allebei terug?

Wat behulpzaam is bij het doorbreken van jullie ruziepatroon is je te realiseren dat jullie niet elkaars vijand zijn, maar dat het patroon jullie vijand zijn. Zodra je je bewust wordt dat het patroon weer bezig is, kun je bijvoorbeeld zeggen: oh, we doen het weer, zullen we even opnieuw beginnen? Of: zullen we even een pauze nemen en straks verder praten? 

Zo kunnen jullie juist bondgenoten worden tegen het patroon 😊

Wat ook helpt is de goede intentie van je partner te blijven zien. Tijdens een ruzie lijkt het wel of je partner jou ineens totaal niet meer mag, je voelt je niet meer geliefd. Echter, onder al die verwijten en boosheid van je partner zit geraaktheid door het verlies aan verbinding.

Achter al die verwijten en boosheid zit dus eigenlijk de behoefte om weer te verbinden. Ook al uit dit zich op een ‘onhandige’ manier. Hij of zij heeft een goede intentie: de verbinding herstellen. Die overlevingsstand zit het echter in de weg.

Als je je hier bewust van wordt, kun je wellicht met veel meer mildheid naar je partner kijken op zo’n moment. Onbewust vraagt je partner: please, verbind weer met me?

En als je hier zelf in schiet, kun je misschien de onderliggende behoefte bij jezelf herkennen. Zit onder je boosheid niet gewoon pijn, omdat je je niet geliefd voelt door je partner? Zou je eigenlijk niets liever willen dat die fijne verbinding terug was?

Ruzies oplossen

Als er ruzie is geweest tussen jullie, is jullie verbinding verbroken en is het belangrijk om deze weer te herstellen. 

De eerste stap is weer fysiek nader tot elkaar te komen, dus toenadering te zoeken en weer in elkaars nabijheid te zijn. 

Als het lukt om te knuffelen, is dat helemaal mooi natuurlijk. Dan maken jullie ook weer gelukshormonen aan, wat helpt om de stress uit je lijf te krijgen. 

Wat ook enorm helpt bij het herstellen van de verbinding is oogcontact. Elkaar in de ogen kijken, voelt vaak heel kwetsbaar, zeker tijdens/net na een ruzie.

Verbindende communicatie
Daarna is het belangrijk om de emotionele verbinding te herstellen. Dit doe je door te verbinden met je eigen gevoelens en deze te delen met je partner. Dit is heel kwetsbaar en juist die kwetsbaarheid leidt tot een diepe verbinding, herstel van vertrouwen en veiligheid en intimiteit. 

Download het Geen-Ruzie-Meer model
De manier van communiceren waarbij je je eigen gevoelens deelt met je partner, noemen wij verbindende communicatie. Dit is een combinatie van verschillende technieken (onder andere geweldloze communicatie en Safe conversations)

In het Geen-Ruzie-Meer model leggen we de verbindende communicatie uit. Deze kun je gratis downloaden (je hoeft geen e-mailadres achter te laten) en vanaf nu meteen gebruiken tijdens het uitpraten van ruzies. 

Preview online programma

Ons online programma besteedt ook veel aandacht aan het ontstaan van ruzies, het doorbreken van ruziepatronen en het uitpraten van ruzies. 

Als het online programma nog een stap te ver is, kun je contact met ons opnemen voor een gratis proefles. Deze gaat over de verbindende communicatie.