Hoe wij een relatiecrisis doorstaan

Gisteravond had ik (Lieske) een date met mijn zeer dierbare vriendin Margo. Zoals altijd passeerde ook het onderwerp relaties de revue. Allebei zijn we gefascineerd door dit onderwerp en nieuwsgierig naar het doorgronden van onze eigen, elkaars en andermans liefdesrelaties. Héérlijk!

Margo heeft veel wijsheid over de liefde vergaard, niet in de laatste plaats voor het boek wat zij schreef: De Ware Worden (aanrader!). 

Zij vroeg mij – de vraag die zij alle wijze mensen stelt die haar pad kruisen – hoe doorstaan jullie een relatiecrisis? Wauw, wat een waardevolle vraag.

Toevallig had ik dit recent aan den lijve ondervonden. In de afgelopen weken hadden Coen en ik herhaaldelijk strubbelingen. Terugkijkend bracht een vakantie met ons samengestelde gezin uitdagingen met zich mee, en daarmee irritaties over en weer. 

Dat ging gepaard met verlies aan hartsverbinding. 

Bij verlies aan verbinding is mijn neiging om op zoek te gaan naar manieren om die verbinding weer terug te krijgen en een deel van mij wil bevestiging dat ze nog steeds mooi en leuk genoeg is, waardoor ik – zoals ik het noem – behoeftig gedrag ga vertonen. Terwijl Coen zich meer op zichzelf gaat richten en meer eigen ruimte nodig heeft. 

Met als gevolg dat ik me niet meer gezien en bemind voelde en Coen voelde zich niet gewaardeerd en beperkt in zijn ruimte. 

Hierdoor ontstonden nog meer irritaties, kritiek, verwijten en conflicten. En nog meer verwijdering. Een strijd om wie er het meest gekwetst is en wie daar schuld aan heeft, zonder winnaars.

Voor we het wisten zaten we in een vicieuze cirkel, waarin de gemoederen steeds meer op liepen en de ware hartsverbinding ver te zoeken was. Sterker nog, deze lag verstopt in het vriesvak.

Toch waren we hier in een split-second ineens weer uit. En kwamen we vervolgens in een nog diepere verbinding samen terecht. Waar de vonken vanaf vlogen.

Hoe hebben we dat nou getransformeerd? Dat is de wijze les in deze en het antwoord op de vraag van Margo.

Voor mij geldt dat ik tijdens onze laatste ruzie ineens even stil was en er ineens gedachten en beelden binnenkwamen over wat er allemaal wél is tussen Coen en mij. Daarmee voelde ik ineens een golf van dankbaarheid door me heen stromen. In die staat kon ik weer verbinden met mijn eigen hart en van daaruit met dat van Coen. En zien wat voor geweldige man hij is en wat voor ultieme relatie wij hebben.

Coen werd zich bewust van hoeveel pijn dit deed en hij greep terug naar zijn diepe vertrouwen in het leven. Hij gelooft dat alles zich op het juiste moment en in de juiste vorm aandient op zijn pad. Zo ook deze heftige strubbelingen. Dus was er weer een les te leren. Vanuit dat vertrouwen kwam hij weer bij zijn hart en kon mij weer intiem in zijn armen sluiten, voelen wat mijn behoeften waren en terug verbinden met mij.

Op het moment dat onze harten weer verbonden, verdween alles wat daarvoor was, hadden we enorme behoefte om bij elkaar te zijn en beleefden we één van de mooiste dagen van onze relatie, vol hartstocht en passie. Hartsverbinding dus is hoe wij een crisis doorstaan, hartsverbinding met onszelf én met elkaar. We voelen elkaar nu weer aan, het stroomt weer, we zijn weer verliefd. 

Wij hebben niet de illusie dat we nooit meer zullen afglijden naar een verlies aan verbinding. Sterker nog, het leven draait om groeien. Of momenten zijn heel fijn, of ze dragen een uitdaging in zich om van te leren. En ja, dat gaat vaak gepaard met pijn, confrontatie, kwetsbaarheid, geraakt worden. Dat draagt bij om jezelf, elkaar en je relatie naar een volgend niveau te brengen. Waarin je nog dieper kunt verbinden, ervaren, genieten. We hebben nu weer geleerd en gevoeld dat hartsverbinding écht de sleutel is, in ieder geval voor ons.  

Hoe is dit voor jouw relatie? Het bewust zijn van jouw neiging en die van je partner, is een eerste stap om uit dit patroon te komen dat zich steeds weer herhaalt. Beantwoord de volgende vragen:

  • Wat is jouw neiging als jullie uit verbinding gaan?
  • Trek jij je terug, of ga je juist in de aanval?
  • Wil je meer contact of juist tijd voor jezelf?
  • Wat doet je partner?
  • Hoe komen jullie vervolgens weer nader tot elkaar?

Wil je meer hulp hierbij? Stuur ons gerust een e-mail met je vragen.

Plaats een reactie