Verlatingsangst en codependentie helen

Veel vrouwen komen bij mij met relatieproblemen en dan met name verlatingsangst en codependentie. Niet zo gek, want ik heb zelf veel ervaring met deze dynamieken in relaties, dus ik ben expert geworden 😉

Deze angsten en dynamieken vinden hun oorsprong in je kindertijd. En juist hierdoor kun je verlatingsangst en codependentie helen.

Wat is codependentie

In het geval van codependentie bijvoorbeeld, heb je waarschijnlijk iets gemist bij je vader en/of je moeder. Je vader was bijvoorbeeld veel afwezig, waardoor je zijn steun hebt gemist. Of hij was niet echt de man in huis, waardoor jouw meer mannelijke kant minder is ontwikkeld. Je hebt dan bijvoorbeeld moeite met opkomen voor jezelf en grenzen stellen. 

Of je moeder was emotioneel niet beschikbaar. Waardoor je van haar liefde, troost en steun hebt gemist. Misschien mochten je emoties er niet zijn en heb je die weg moeten drukken. 

Doordat je dingen van je ouders hebt gemist, heb je ook niet van hen kunnen leren hoe je dat aan jezelf geeft. Je mist dan bijvoorbeeld het mechanisme hoe je jezelf liefde en troost geeft en dat emoties er helemaal mogen zijn. 

Dat neem je je verdere leven in en dus ook je relaties in. En zo ontstaat er ongezonde afhankelijkheid, omdat je onbewust die dingen probeert te halen bij je partner. Soms tref je juist een partner die dit ook niet kan geven en dan word je continu in die oude wonden getriggerd. 

Hoe ontstaat verlatingsangst

Verlatingsangst (en bindingsangst, wat eigenlijk dubbele verlatingsangst is) heeft vaak te maken met pijnlijke gebeurtenissen die je als kind – en soms later in relaties – hebt meegemaakt. Dit zijn ook wonden die triggeren in het dagelijks leven met een partner. 

Verlatingsangst en codependentie helen

Wat je hieraan kunt doen is het helen van deze wonden. Dus je moederwond, vaderwond en eventuele trauma’s helen. 

En door te leren om jezelf te geven wat je hebt gemist. Jezelf liefde geven, jezelf troosten en je emoties volledig toestaan en erkennen. Vaak ook leren om op te komen voor jezelf en grenzen te stellen. 

Daardoor word je heel in jezelf en ga je ervaren dat je al alles in jezelf hebt wat je nodig hebt. En dat je dus niet meer iemand anders nodig hebt om een leegte in jou op te vullen. Zo kom je los van afhankelijkheid en angsten en kun je veel meer vanuit vrijheid verbinden met je partner.

Wil je hier ondersteuning bij, dan is een 1 daagse in de natuur perfect voor jou. Omdat we dan juist de diepte in gaan en in beeld brengen welke wonden er nog in jouw rugzak zitten, die in je dagelijks leven en in je relatie getriggerd worden.

Verlatingsangst en codependentie helen

De behoefte van de man: vrijheid (stop met micromanagen)

Om je relatie te verrijken, is het heel belangrijk om elkaar als man en vrouw beter te leren kennen. Mannen en vrouwen hebben namelijk verschillende behoeften.

Vorige week bespraken we de behoefte van vrouwen aan een luisterend oor. En hoe mannen geneigd zijn direct met oplossingen te komen. En hoe irritant wij vrouwen dat vinden 😂

In deze video vertelt Coen hoe irritant mannen micromanagen vinden. Ofewel, het bemoeien met de manier waarop een man iets aan het doen is. Bijvoorbeeld: Schat, volgens mij staat het vuur te hard, je kan beter die andere pen gebruiken, weet je nog dat je Pietje nog zou bellen, etc.

Wij vrouwen bedoelen het goed, we willen graag helpen, dat doen we zo van nature. Voor ons is het echt geen micromanagen, maar behulpzaamheid.

Maar mannen willen dingen op hun eigen manier doen, dat geeft hen een gevoel van vrijheid. Ze gaan liever op hun bek dan dat we ze helpen.

Dus dames: onze uitdaging: hou je in, zit op je handen, slik je woorden in. Stop met het bemoeien als je partner ergens mee bezig is.

Uiteindelijk krijg je daar een leukere man en relatie van 😊

Niet gesteund voelen door partner (behoefte aan begrip)

Als je je relatie wilt verrijken, is het heel belangrijk om elkaars behoeften te leren kennen. Want vrouwen hebben in een relatie hele andere behoeften dan mannen. Veel vrouwen voelen zich niet gesteund door hun partner.

Zij hebben behoefte aan een luisterend oor, terwijl mannen geneigd zijn direct met oplossingen te komen. Dit geeft onbegrip en irritatie.

Bekijk de video, zodat je ontdekt hoe je je vrouw gelukkiger kunt maken 💪🏻

Ruzies uitpraten en communicatie in relaties

Ruzies worden het vaakst genoemd als grootste probleem in relaties. Met alle gevolgen van dien, zoals een gebrek aan intimiteit, verbinding en plezier. En niet te vergeten de negatieve invloed op het hele gezin. Daarbij is ruzies uitpraten vaak ook heel moeilijk en hebben we dit vroeger ook helemaal niet geleerd.

Is ruzie ook een probleem in jouw relatie? Als je niets doet, wordt het steeds erger. Uiteindelijk zo erg dat jullie steeds verder uit elkaar groeien. De verwijten, irritaties en boosheid zijn destructief.

De oplossing hiervoor is om het patroon van ruzies, irritaties en verwijten in je relatie te doorbreken.

Gebruik hiervoor ons Geen-Ruzie-Meer model om op een verbindende manier met je partner te communiceren, in plaats van een verwijtende manier die leidt tot ruzie.

Liefdestalen: welke heeft jouw voorkeur?

In deze video beschrijven de 5 liefdestalen en een sprekend alledaags voorbeeld waar het ‘mis’ kan gaan.

Mensen uiten op verschillende manieren hun liefde aan hun partner. Iedereen heeft een voorkeurstaal voor het geven en ontvangen van liefde. Het is heel waardevol om de voorkeurstaal van jezelf en die van je partner te leren kennen. Anders uit je je liefde enkel op de manier die jij fijn vindt, maar komt dit niet aan bij je partner.